Добре Дошли в света на билките !

 

 
Рейтинг: 3.00
(163)
Начало
Ароматерапия и етерични масла
ЕТЕРНОТО ТЯЛО И МЕТОДЪТ „ЕЛМА”
Ленено масло
Продукти
Оферти и цени на продукти
Кирлианова фотография - снимки
Учи се с нас в Билкария и сподели проблема си .
Новини
За контакти
Форум



Ароматерапия и етерични масла / КЕДРОВО МАСЛО

КЕДРОВО МАСЛО
02.08.06 17:58

Автор:Емил Елмазов

Най-ценното кедрово масло се получава от дървото Cedrus atlantica Manett, от Атласките планини, предимно на територията на Мароко. Добива се чрез дестилация с водна пара на дребни парченца от дървото или брашно от него, с рандеман 3-5%. Характеризира се с миризма на балсам, главните му съставни елементи са изомери на атлантона. Кедровото масло Вирджиния (Juniperus virginiana L.) с рандеман около 2% се получава също от дървесина на видове, растящи в Северна Америка. По-некачествени и евтини разновидности на т. н. кедрово масло се получават от листата на вида туя (Thuja occidentalis), наречен в Америка бял кедър или от смесването на листа на туя, вирджиниански кедър и други иглолистни видове. Нито едно от тях обаче няма качествата на Атлаското кедрово масло.

Свойства и употреба

Маслото е известно още от най-старите вавилонски и египетски ръкописи. Използвано е за балсамиране на мумии. Изброено е сред благоуханията в поемата за Гилгамеш, а също и в най-древния познат медицински документ-шумерската клиновидна таблица (3 000 г. пр. н. е.) ­ със списък от лекове с растителен произход. В днешно време в народната медицина се използва за лечение на всякакви кожни заболявания и като заместител на сандаловото масло при лечение на трипер.

Несъмнено е силен антисептик, използван също при вирусни инфекции. Поради това свое качество се употребява при простуда, кашлица, бронхит и хрема. Действа антисептично и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит. Има също пикочогонно действие, което съчетано с присъщите му свойства за унищожаване на бактериите, дава прекрасни резултати при терапията на възпален пикочен мехур. Използва се в смеси срещу акне и инфектирана кожа, а също при хиперфункция на мастните жлези, пърхут, омазняване на кожата и косата, оплешивяване. Има тонизиращо действие при състояния на безпокойство и страх.

Стандарт: ISO 4724

В препоръките на IFRA няма ограничение за употребата на това масло.

Внимание: Масло със силно действие! Да не се употребява без консултация с ароматерапевт.

Употреба на маслото в ароматерапевтични смеси

• За масаж: при хронични състояния на безпокойство и страх, депресия, ревматизъм, артрит, грип, простуда, кашлица, хрема, бронхит, състояние на възпалени пикочни пътища, целулит и затлъстяване.

• За бани: при хронични състояния на безпокойство и страх, депресия, ревматизъм, артрит, грип, простуда, каш

лица, хрема, бронхит, състояние на възпалени пикочни пътища, целулит и затлъстяване, различни състояния на възпаление на кожата, циреи, изгаряния, акне, мазен пърхут, косопад, прекалено омазняване на кожата на главата, мазна кожа.

• За компреси: ревматизъм, артрит, различни състояния на възпаление на кожата, циреи, изгаряния, акне, мазен пърхут, косопад, прекалено омазняване на кожата на главата, мазна кожа.

• За инхалации (ароматерапевтична лампа): при хронични състояния на страх и безпокойство, простуди, грип, хрема, кашлица, бронхит.

 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.3005